¬ PLATFORM IN DE MAAK BESTAAT DRIE JAAR - oktober 2022

HOERA! Platform In De Maak bestaat 3 jaar!
Dat vieren we op 22 oktober in 30CC/Schouwburg Leuven met alle makers en partners van de voorbije jaren en natuurlijk ook met jullie.

Save the date en schrijf je in via deze link.

12:00-18:00 : Levend archief (werk van 18 nieuwe makers uit vier verschillende festivaledities)
12:00-15:00 : Iconische br/lunch
14:30-17:00 : Gesprekstafel 'kleine makers in grote huizen'
18:00-20:00 : Feestelijke toast
20:00-24:00: Verjaardagsfeest met dansen en dj's

**

¬ PLATFORM IN DE MAAK ZKT. NIEUWE MAKERS* - september 2020

- Ben jij een nieuwe maker met professionele ambities?
- Een performer, schrijver, choreograaf, technicus, productieleider, researcher, cultuurmanager,..
- Heb jij nieuw werk in de maak?
- Wil je een plek en omkadering om dat nieuw werk te presenteren?
- En/Of wil je die plek mee faciliteren in de vorm van een festival?

Dan zijn wij wellicht op zoek naar JOU om te helpen bij de organisatie van de tweede editie van ons nieuwe makersfestival in maart 2021!

Meer info en aanmelden via dit formulier.
Deadline voor aanmelden 16 oktober 2020.

* Nieuwe makers definiëren wij als makers die aan het begin staan van hun professioneel traject in de podiumkunsten. Maker wordt breed begrepen, als een performer, schrijver, choreograaf, technicus, productieleider, researcher, cultuurmanager, ...

**

¬ Masterstudenten KU Leuven creëren mapping - mei 2020

Benieuwd waar je als nieuwe maker allemaal terecht kan in Vlaanderen en daarbuiten? Een groep masterstudenten Culturele Studies van de KU Leuven bracht het voor ons, maar vooral voor jullie, in kaart. Want samen staan we sterk(er).

**

¬ Oproep! Stuur een filmpje in - mei 2020

Jullie zagen de voorbije weken wellicht onze postkaartenactie verschijnen. Misschien bestelden jullie zelf wel een pakketje kaarten of kregen jullie ééntje opgestuurd. Deze actie liep in samenwerking met enkele studenten uit de masteropleiding Culturele Studies aan de KU Leuven. En nu hebben zij jullie hulp nodig.

Laat theater ons verbinden in eenzame tijden:
STAP 1: Heb je een In De Maak postkaart in huis? Zo ja, ga door naar stap 2. (Zo nee, waar wacht je nog op, bestel snel een pakketje!)
STAP 2: Neem een postkaart.
STAP 3: Maak een kort filmpje waarin je de postkaart doorgeeft van rechts naar links (uitleg in het filmpje hieronder).
STAP 4: Stuur dit filmpje op naar platformindemaak@gmail.com
STAP 5: Krijg eeuwige dankbaarheid in ruil.

Deadline is woensdag 6 mei om middernacht.

**

¬ Archief voor nieuwe makers opent virtueel de deuren - april 2020

Maak kennis met het werk van nieuwe makers in ons online archief. Een alternatief voor de online deelplatformen van 'gevestigde' namen en collectieven. Er komen steeds nieuwe namen en nieuw werk bij, reden genoeg dus om het geregeld een bezoekje te brengen.

**

¬ Postkaarten in tijden van quarantaine - april 2020

In verwarrende tijden waarin we op ons 'kot' aangewezen zijn, vieren naast kalmte en tijd voor onszelf jammer genoeg ook precariteit en eenzaamheid hoogtij. Het noodgedwongen cancellen van voorstellingen duwt kunstenaars in een moeilijke positie, maar tegelijk verschijnen er heel wat initiatieven die deze performances van gevestigde waarden in het culturele veld aan ons huis brengen. Met ons eerder aangekondigde archief voor nieuwe makers in de podiumkunsten willen we hierop een aanvulling vormen en ook een plek creëren waar deze beginnende makers terecht kunnen om hun werk te delen en dialoog te openen. Maar ook eenzaamheid speelt.

Een werk verlangt naar publiek, een mens verlangt naar postkaarten. Kan het zo simpel zijn? Wij geloven graag van wel. Daarom verspreiden we postkaarten met beelden van de nieuwe makers in ons archief om beide verlangens tegelijk te vervullen. Laat ons samen de eenzaamheid draaglijk maken en nieuwe makers in de podiumkunsten een gezicht verlenen.
Ontvang je graag tien gratis postkaarten met beelden uit ons archief, die je vervolgens zelf kan gebruiken om mensen die je lief hebt een boodschap te versturen? Dan kan je in dit formulier je adresgegevens achterlaten. Mocht je graag een vrije bijdrage geven voor je bestelling, kan dit steeds via BE40 7360 6299 1763 op naam van vzw Platform In De Maak met vermelding 'vrije bijdrage postkaarten'. Samen versturen we warmte en nieuw werk.

**

¬ Platform In De Maak opent een archief - maart 2020

Een jaar geleden zag Platform In De Maak het levenslicht. Verschillende nieuwe makers staken de hoofden bij elkaar en besloten het heft in eigen handen te nemen. Ze bedachten een structuur die zich als doel stelt nieuwe makers in de podiumkunsten te ondersteunen. Enerzijds door zichtbaarheid te creëren voor hun nieuw werk binnen het bestaande veld, anderzijds door actief een brede gemeenschap te bouwen tussen alle nieuwe makers onderling en met een publiek.
In september kreeg deze structuur een eerste vorm als festival waar nieuw werk gedurende één weekend werd getoond en gedeeld. Op de achtergrond vonden verdiepende gesprekken plaats tussen de participerende makers en meer ervaren artiesten en kunstwerkers. Zo ontstonden er ideeën die de afgelopen maanden op een lager pitje konden borrelen. Een belangrijke noodzaak van het festival was om voorbij te gaan aan de gekende formule van zo’n jaarlijkse bijeenkomst. Het platform beoogt meer te zijn dan dat.
In de aanloop van het festivalweekend organiseerden we dan ook een vier-dagen-durende quarantaine om te brainstormen over de noden en onzekerheden, verlangens en vragen van de nieuwe startende maker, die centraal staat bij Platform In De Maak. Door de prille vorm van het Platform en de kinderziekten die gepaard gaan met het begin van een organisatie werd dat quarantaine-idee uiteindelijk grotendeels ingenomen door vele praktische beslommeringen. Nu, tijdens deze vervreemdende dagen van de COVID-19-crisis resoneert het woord quarantaine des te meer met ons. Vele nieuwe makers lopen nu repetitieruimte mis of zitten thuis te broeden op ideeën zonder de mogelijkheid ze te concretiseren. Dat naast het dromen en verlangen natuurlijk.

Op dit moment worden we overstelpt op sociale media met berichten van vele kunstinstellingen en kunstenaars die hun archieven openen voor het brede publiek. Deze mooie boodschap, namelijk dat je deze crisis niet moet beleven zonder de podiumkunsten, juicht In De Maak helemaal toe. Toch willen we ook aankaarten dat wederom de nieuwe maker daar geen plaats in lijkt te krijgen. Waar is het werk van hen online te vinden? Is dit niet een momentum om ook met hun werk naar buiten te treden? Wij zouden graag naar het voorbeeld van de ‘gevestigde’ kunstarchieven dit virtuele gemis opvullen en een online archief lanceren waar liefhebbers en nieuwe makers zelf kunnen rondsnuisteren en werk bekijken. Niet enkel om een publiek te zoeken maar ook om een dialoog te creëren met elkaar. Groeien doen we samen.

Concreet nodigen we iedereen uit die zich identificeert als nieuwe maker (daar staat geen leeftijd, noch achtergrond of opleiding op) om deel te zijn van dit archief. Zou je graag via het platform een registratie of beelden delen van een afstudeerwerk, eerste voorstellingen, work-in-progress, prille ideeën,…? Dat kan via dit formulier.